Ruokakurssit

Backaksen ruokakurssit

Monipuoliset ruokavalmistuskurssit itse metsästetyistä ja kerätyistä raaka-aineista. Osana Ravintola Backaksen toimintaa on Kuninkaan Erä, joka on hovihankkija roolissa. Metsästämme, kalastamme, poimimme ja keräämme itse suurimman osan raaka-aineista aina mahdollisuuksien mukaan. Ravintola Backaksessa tarjoillun annoksen sienienkin alkuperäinen tarkka kasvupaikka voidaan kertoa. Isoimmat hankinta alueet sijaitsevat Lopella, Petsikko tunturissa, Nessebyssä sekä Sauvalan kartanolla. Tule nyt kanssamme oppimaan miten näistä kotimaisista huippu raaka-aineista valmistetaan suussa sulavat illalliset. Kaikki alla olevat ruokakurssit on mahdollista toteuttaa vuoden ympäri. Ryhmänkoko kesällä 8-120 henkilöä ja talvella max. 30 henkilöä. Isommille ryhmille onnistuu tietenkin räätälöidyt vaihtoehdot vuoden ympäri. Kaikkien kurssien kesto 4 tuntia, sis. illallisen.

Alla tarkemmat tiedot tarjoamistamme ruokakursseista!

Laurin etäkokkikoulu
Me Backaksessa arvostamme laadukkaita suomalaisia raaka-aineita, klassikkoruokia & perinteisiä valmistustapoja. Nyt jaamme mielellämme osaamistamme virtuaalisesti myös teille! Backaksen uusi Laurin etäkokkikoulu sopii mainiosti kaiken tasoisille kokkaajille ja esimerkiksi yritysten tiimipäiviin, oli osallistujia sitten 3 tai vaikkapa 300! Kokkikoulu kestää noin tunnin ja se on rentoa, hauskaa ja opettavaista.

Kuka hiton Lauri?

Lauri on sanavalmis 27-vuotias kokki, yrittäjä & jahtipäällikkö, joka häärää niin keittiössä kuin metsälläkin. Laurille tärkeää on tietää raaka-aineiden alkuperä. Hän on metsästänyt vuosia ja toimiikin myös jahtipäällikkönä & eräoppaana Kuninkaan Erän jahdeissa. Laurin lempiruokaa ovat riistaruoat ja hän hyödyntää mm. itse metsästämää hirven ja peuran lihaa niin arki- kuin juhlaruoissakin. ”On eri asia tilata liha tukusta, kuin kantaa kymmeniä tuhansia kiloja porkkanaa ja muuta ruokaa peuroille ja hirville, kulkea jahtimailla, kytätä, istua passissa, tähdätä ja suorittaa riistalaukaus. Kotimainen kestävästi pyydetty riista on ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto. Riistan hiilijalanjälki on todella pieni ja sen syöminen on ekoteko.”

Lauri kokkaa kanssanne Zoom-videoviestintäpalvelun kautta. Chatin välityksellä osallistujat voivat kysyä ja kommentoida. Kokkikoulussa mukana myös Ravintola Backaksen koordinaattori, joka kysyy Laurilta osallistujien esittämiä kysymyksiä hänen kokkaillessaan.

Osallistujat noutavat Ravintola Backaksesta (Ylästöntie 28, 01510 Vantaa) valmiin kokkailukassin, joka sisältää tarvittavat raaka-aineet, kirjalliset ohjeet & kokkailujuomaksi Kuninkaan Erän juhlaoluen. Kokkailukassi sisältää tarvikkeet 1 henkilölle.

Menu, Lauri on koonnut hänen lemppariruoistaan 3 ruokalajin menun.

Rapuskagen & paahdettua mallasleipää

Peurawallenberg, Hasselbackan perunat, paahdettua palsternakkaa & Laurin ruskea kastike

Lakkaa & leipäjuustoa Backaksen tapaa

Tarvittavat välineet

Osallistujat tarvitsevat käyttöönsä uunin, 2 kpl paistinpannuja, leikkuulaudan, veitsen, 2kpl uunipeltejä & kattilan. Muita tarvikkeita: suola, pippuri, leivinpaperi, rypsiöljy ja sokeri. Muut tarvittavat raaka-aineet sisältyvät Ravintola Backaksen kokkailukassiin.
Kammikoulu
Koe Lapin eksotiikka Suomen eteläisimmässä kammissa aivan lentokentän läheisyydessä. Maailman ainoat vantaalaiset porotilalliset Veijo ja Lauri tuovat perinteiset lappalaiset herkut Backakseen! Kammi on eräänlainen talon ja kodan välimuoto. Kammeja on käytetty muinoin pysyvinä asumuksina erityisesti kolttasaamelaisten parissa. Etenkin syksyt ovat olleet kammien sesonki aikaa, kun on lähdetty hankkimaan saalista ja raaka-aineita talven varalle.

Backaksen Kammi on Vantaanjokilaaksolainen versio saamelaisten kammista. Molempia näitä yhdistää olennaisesti elävällä tulella lämmittäminen ja ruuan valmistaminen. Ravintola Backaksen Kammissa pääsääntöisesti kaikki raaka-aineet ovat itse hankittuja. Linnut, kalat ja marjat tulevat Suomen suurimmalta erämaa-alueelta eli Petsikkotunturista. Vain tunnin ajomatkan päästä Backaksen maista, Lopelta, saamme hirveä sekä peuraa.

Uutuustuotteessa Kammikoulussa pääsette ryhmänne kanssa valmistamaan avotulella perinteisiä lappalaisia herkkuja:

• Kermainen lohikeitto kokonaisesta lohesta
• Savukalaa, tillimajoneesia ja mummonkurkkua
• Loimulohta, säräjuureksia ja suppilovahverokastiketta
• Poronkäristystä, puikulamuusia ja puolukkasurvosta
• Lieketetyt muurikkaletut ja lakkahilloa
Possukoulu
Possut ja sikala ovat olleet suuressa roolissa Backaksessa jo 1900-luvun alkupuolella. Tästä ajasta meitä muistuttaa pihan suuri kivisikala, jossa parhaimmillaan on asunut 900 sikaa. Ei siis mikään ihme, että meillä myös rakastetaan tehdä sikamaisen hyviä herkkuja.

Possukoulun menu:
• Backaksen possupyöryköita punamangoldi-rucolasalaattia ja dijonkastiketta
• Salaattia rapeasta pekonista ja paahdettua luumua
• Grillattua porsaan plumaa ja feta-papusalaattia
• Backaksen mini pulledpork-burger
• Savustetut babyribsit ja kartanon coleslow
• Vaniljapannacottaa, karamellisoitua omenaa ja pekonicrumblea
Riistakoulu
Kotimainen riista on useassa suomalaisessa kodissa aliarvostettu ja sen valmistusta pidetään hankalana. Nyt Kuninkaan Erä on koonnut sinulle reseptit, joilla onnistut takuulla. Menut vaihtuvat aina kausittain, sillä onhan riista maailman kallein raaka-aine sesonkituote. Illan aikana opastamme sinua riistan valmistuksessa, mutta halukkailla on myös mahdollisuus tutustua tarkemmin eri ruhon osiin ja niiden käsittelyyn. Näillä vinkeillä onnistut takuulla jatkossa.

Riistakoulun menu
• Hiillostettua peuratartaria, kuusenkerkkää ja kuivattua karpaloa sekä yrttimajoneesia
• Savustettua Lopen hirveä, rosmariiniperunoita, kermaista selleripyrettä, paahdettua mustajuurta ja porkkanaa sekä Kuninkaan Erän riistakastiketta
• Puolukkajäädykettä, kuumaa kinuskia ja sokeripaahdettua Krannin tilan kauraa
Eräkokkisota
Backaksen eräkokkisodassa luvassa on mainetta ja kunniaa. Nyt selviää, kenen kädessä pysyy niin veitsi, kuin nokipannu. Kuka uskaltaa käyttää luovuuttaan ja yhdistää villeimmätkin raaka-aineet? Viekö voiton perinteinen kotimainen yhdistelmä vai uusi ja innovatiivinen ajatus?

Eräkokkisodassa jaamme seurueen kahteen joukkueeseen. Molemmat ryhmät saavat käyttöönsä 6 kotimaista raaka-ainetta. Raaka-aineiden joukossa on mm. kalaa, riistaa sekä muita metsänantimia. Molemmilla joukkueilla on 5 minuuttia aikaa suunnitella kolmen ruokalajin illallismenu. Menun valmistukseen aikaa on käytettävissä 2½ tuntia. Illan lopuksi nautitaan itse valmistettu illallinen, jonka arvostelee Backaksen eräkokki. Kumpi joukkue vie voiton?
Rapukoulu
Oletko koskaan herkutellut jäämeren kuningasravulla tai maustanut itse snapsia? Entä oletko keittänyt itse ravunkuorista suussa sulavan rapukeiton? Tervetuloa kokemaan tämä kaikki Backaksen 200-vuotta vanhassa kartanomiljöössä. Keittiömestarimme johdolla opastamme sinut rapujen saloihin, erilaisen rapuillallisen merkeissä. Ryhmä pääsee yhdessä valmistamaan rapurikkaan alkuruokakattauksen, jonka jälkeen nautitaan keittiömme valmistamasta kauden sorsasta sekä metsien antimista.

Rapukoulu menu
• Sahramilla maustettu kermainen rapukeitto
• Kuningasrapu skagen

Suomalaisia jokirapuja kahdella tapaa (rapuja varattu 4 + 4/henkilöä) sekä aiheeseen kuuluvat snapsit; Aasialaisittain ravut maustetaan mm. sitruunaruoholla, chilillä, ja inkiväärillä.
Kolmen pippurin rapusnapsi

Jäämeren tyyliin ravut maustetaan mm. katajanmarjalla, tillillä ja fenkolilla
Tilli-fenkolisnapsi

Rapujen jälkeen keittiömme valmistaa teille pää- sekä jälkiruoan pöytiin tarjoiltuna

Lapinlahden sorsaa, kanelilla maustettua punakaalia sekä kermaista lintukastiketta

Mustikkapiimä pannacottaa, paahdettua ruista sekä marinoitua sinikuusamaa Nauvosta

Kuvia ruokakursseista